Boosheid met een knallend effect
Boosheid is een krachtige emotie die vaak verkeerd begrepen en onderdrukt wordt. Veel mensen, bijvoorbeeld jongeren die te maken hebben met pesten, kiezen ervoor hun boosheid niet te tonen. Dit kan komen door angst voor de gevolgen, of omdat ze niet weten hoe ze hun boosheid op een gezonde manier kunnen uiten.
Waarom Boosheid Onderdrukken?
Het onderdrukken van boosheid komt vaak voort uit angst. Veel mensen die niet geleerd hebben om emoties er te laten zijn, zijn bang dat de boosheid te overweldigend is en ze niet weten hoe ze daar op gaan reageren. De kracht van boosheid kan enorm aanvoelen. Deze angst wordt vaak gevoed door eerdere ervaringen, zoals het omgaan met een boze ouder of het zien van andermans reacties op boosheid.
Of er is angst dat het uiten ervan negatieve gevolgen heeft. In het voorbeeld van pesten op school is de angst dat het tonen van boosheid de situatie alleen maar verergert. Dat het pesten nog erger wordt, dat de boosheid er voor zorgt dat er nog meer aandacht naar hen toe gaat en het pesten of de emotie helemaal niet meer onder controle te houden is.
Gevolgen van Onderdrukte Boosheid
Helaas heeft het het niet uiten van boosheid consequenties. Het kan leiden tot een opeenstapeling van spanning, vergelijkbaar met een snelkookpan die op het punt staat te knallen. Dit kan resulteren in onverwachte en ongecontroleerde uitbarstingen van woede, vaak op ongepaste momenten of tegen de verkeerde personen. Maar het kan ook leiden tot fysieke klachten, zoals hoofdpijn, maagproblemen, chronische spanningsklachten of emotionele problemen zoals angst en depressie.
De Kracht van Boosheid Uitspreken
Het uiten van boosheid op een beheerste en gezonde manier kan veel voordelen opleveren. Het helpt om grenzen aan te geven, problemen aan te pakken en persoonlijke relaties te verbeteren. Door boosheid op een goede manier te uiten, leer je jezelf beter kennen en krijg je meer zelfvertrouwen.
Hoe Boosheid Gezond te Uiten?
- Erken de emotie: Allereerst zeg je tegen jezelf dat deze emoties er mag zijn. Erken dat je boos bent en dat dit een normale en menselijke emotie is.
- Achterhaal de oorzaak: Probeer te begrijpen waarom je boos bent en wat de onderliggende oorzaak is. Boosheid gaat vaak over grenzen. Iemand is over jouw grens heen gegaan of jij bent zelf over je grens gegaan (je doet bijvoorbeeld iets terwijl je dat eigenlijk niet wilt).
- Zoek een veilige uitlaatklep: Het uiten van je boosheid kan door te praten met een vertrouwenspersoon zijn. Hierbij is het belangrijk dat jij de boosheid ook kunt voelen en er niet alleen over praat. Als de boosheid te groot is om er over te praten, is het zinvol deze eerst fysiek te uiten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van sport of door eens in je eentje flink van je af te schreeuwen, tegen een boksbal of een paar kussens te slaan of het creatief te uiten door schilderen of tekenen.
- Communiceer duidelijk: Om de boosheid op te lossen, is het noodzakelijk aan te geven waarom je boos bent, zodat anderen jouw grenzen leren kennen. Leer daarom om je gevoelens op een kalme en assertieve manier te verwoorden zonder anderen aan te vallen.
- Werk aan zelfbewustzijn: Het komt ook voor dat je niet goed weet waarom je boos bent. het kan zijn dat er trigger zijn die overtuigingen of oude ervaringen naar boven halen waar jij je niet bewust bent. Door zelfreflectie, het kijken naar je gedachten en gevoelens in reactie op de trigger of gebeurtenis, leer je om je emoties beter te begrijpen en te beheersen. Soms is dit lastig in je eentje, omdat ieder mensen zijn eigen blinde vlekken heeft. dan kan een coach of therapeut je helpen.
“Het leren om op een gezonde manier met boosheid om te gaan, kan een wereld van verschil maken in je persoonlijke en professionele leven. Door boosheid te erkennen en te uiten, kun je groeien, relaties verbeteren en op een gezonde manier gaan knallen.”
Deborah Smulders