Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Wat hebben paarden te maken met veranderen?

Wat hebben paarden te maken met veranderen?
Voor veel medewerkers betekent een verandering in een organisatie, aanpassen. Jezelf zo aanpassen dat je past en functioneert in de nieuwe situatie. Paarden hebben zich de afgelopen 50 miljoen jaar voortdurend aangepast. Aangepast om te kunnen overleven.

Twijfel met de dood als gevolg
Paarden leven in kuddes. Dat hebben wij mensen met paarden gemeen. In een kudde heerst eens strikte rangorde, zijn er regels, wordt er opgevoed en zijn er leiders. Niet veel anders dan bij de mens dus. Een verschil is echter dat een paard zich hier aan houdt, omdat dit zijn kans op overleven aanzienlijk vergroot. Een paard zal bijvoorbeeld alleen bij een leider (mens of paard) aansluiten als die persoon ook leider is. Is er ook maar enige twijfel dan zal het paard op zoek gaan naar een andere leider. In de natuur betekent een twijfelachtige leider tenslotte gevaar. Een moment te lang twijfelen en dit heeft de dood tot gevolg. Zo erg is bij ons mensen in de meeste gevallen gelukkig niet. Maar twijfelen over een beslissing of het nemen van de verkeerde beslissing, kan in het bedrijfsleven ook grote gevolgen hebben. Paarden zoeken in een groep steeds opnieuw naar de beste samenstelling om zo het optimale resultaat (lees kans op overleven) voor de groep te bereiken. Paarden kennen geen eigenbelang!

Wat is die “rest”die we communiceren?
Niets is tijdens een verandering zo belangrijk als communiceren. En hoewel we het allemaal kunnen, is het zo ontzettend moeilijk. Slechts 10% van wat wij vertellen wordt bepaald door de woorden die we uitspreken. De rest zeggen we met onze houding, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en de energie die we uistralen. Alleen die “rest” daar zijn we ons zelden echt bewust van. Toch wordt dit wel door de ontvanger van de boodschap geïnterpreteerd (vaak onbewust) en heeft het wel degelijk invloed op hoe onze boodschap overkomt. Hoe leer je nu wat je zonder woorden zegt? Inderdaad, met hulp van paarden. Paarden praten niet. Sterker nog; als zij in de buurt van een groepje hongerige leeuwen staan is het niet bevorderlijk om hardop te communiceren en de aandacht op de kudde te vestigen. Paarden zijn echte specialisten in non verbale communicatie. Door samen met het paard te werken, krijg je inzicht in het effect van je boodschap. Daarbij zijn paarden bijzonder goed in het aanvoelen van de sfeer of emoties bij anderen. Denk maar aan die leeuwen. Om tijdig een beslissing te kunnen nemen, is het voor een kudde noodzakelijk om op grote afstand al aan te kunnen voelen hoe de sfeer in een groep leeuwen is. Zijn ze loom, ontspannen en volgegeten of hongerig, alert en agressief?

Hakken in het zand; angst of gewoonte?
Paarden worden bij veranderingen ingezet om medewerkers inzicht te geven in het effect van hun eigen gedrag. Denk hierbij aan het management en leidinggevenden die de verandering vaak moeten aansturen, doorvoeren en overbrengen op hun team. Hoe effectief is de wijze van communicatie en leiderschap? Ben je in staat je team te motiveren voor veranderingen?

Maar denk ook aan weerstand bij medewerkers. Medewerkers laten inzien wat het gevolg is van de houding die ze aannemen. Welke invloed heeft dit op anderen, maar ook op henzelf? Is de weerstand terecht of komt het voort uit angst of gewoonte? In het artikel waarom is veranderen zo moeilijk, werd al gezegd dat veel medewerkers eigenlijk wel willen, maar niet goed weten hoe ze hun houding (voorkomt uit overlevingsstrategieën, vastgeroest gedrag) moeten veranderen. Paarden helpen hierbij door hun directe feedback.

Paarden weten zich al 50 miljoen jaar te redden op onze steeds weer veranderende wereld, mensen slechts 40 miljoen jaar. Waarom zouden we hun kennis en ervaringen niet gebruiken?

 • Healing for horses and Pets Margrit Coates

  In september 2020 komt Margrit Coates speciaal weer naar Nederland om een driedaagse workshop te geven over het helen van en communiceren met paarden. Tevens geeft ze een eendaagse workshop …Lees verder »
 • Oefenen met grenzen voor leidinggevenden

  Een somatisch besef van grenzen Een leidinggevende heeft op twee manieren te maken met grenzen. Het aangeven van eigen grenzen, dat onder druk van tijd en organisatiedoelen niet altijd makkelijk …Lees verder »
 • Boosheid in teams

  Boosheid is een van de basisemoties van de mens en ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand over je grens is gegaan, wanneer je het gevoel hebt dat iets niet loopt zoals je …Lees verder »
 • Provocatief coachen met paarden

  Het provocatief coachen kan ingezet worden wanneer mensen zichzelf saboteren, dwarszitten en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen situatie of probleem. Het is een methode die de mensen bewust verwart …Lees verder »
 • Teamcoaching; Doelen en vormen

  Wat is het eigenlijk en met welk doel coachen we teams? Wanneer we het hebben over het coachen van teams dan hebben we het niet over het gezellige teamuitje met …Lees verder »

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over paardencoaching of managementtopics, schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief.U kunt deze op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Menu