Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Van een burn-out naar werk; een praktijkverhaal
Mariska Brouwers

‘Paardencoaching is een goede combinatie van denken, voelen en doen. Deze combinatie was essentieel voor mij’

Een interview met Mariska Brouwers over haar ervaringen met het coachen met paarden. (Door Berdien Everts)

Waarom heb je voor coaching met paarden gekozen?
Ik heb eerder gesprekstherapie gedaan, en liep daarbij steeds tegen hetzelfde aan. Ik kan prima praten, ik weet het allemaal heel goed, verstandelijk, maar ik voel er niks bij. Ik dacht dat ik er wel aardig was, tot ik burn-out verschijnselen kreeg. Daarop werd mij een coach aangeraden, maar alleen praten dat werkte niet voor mij, daar was ik wel achter. Mijn schoonzusje kende het werk van Deborah en raadde mij aan dit te proberen. Ik had eerst zoiets van ‘ het zal wel’. Toch heb ik Deborah gebeld en dat voelde meteen goed. Ik was wel wat angstig over of ze er op mijn werk voor zouden openstaan, maar dat was nergens voor nodig. Zij vonden dat als ik er mij prettig bij voelde, ik het moest doen.

‘Ik kan prima praten, weet het allemaal heel goed, maar ik voel er niks bij’

Wat trok je erin aan?
In eerste instantie niks specifieks, ik heb nooit wat gehad met paarden of ben er mee bezig geweest. Het was meer het praktische en het gevoelsaspect wat erin terug kwam. Ik heb er ook bewust voor gekozen om de eerste afspraak meteen met het paard aan de slag te gaan. Zo kon ik meteen ervaren hoe het werkte.

Wat maakt het coachen met paarden anders dan andere manieren van trainen?

Dat het niet alleen maar praten is, het gaat veel dieper. Het gaat veel meer over je lijf en wat je voelt en daarnaast ook de interactie met het dier. Het is bijzonder om te zien hoe het paard op mij reageert, op het moment dat het overeenkomt met hoe het voelt. Dat hij soms laat zien wat er speelt, voordat ik het zelf voel. Wanneer je dat ziet en het benoemd wordt, komt het veel dieper binnen dan wanneer je er alleen over praat. Ik moést voelen, anders maakte ik geen contact met het paard.

Hoe beviel de eerste sessie met paarden?
De eerste sessie was heel bijzonder, ik mocht kennis maken met alle paarden. Maar hoe maak ik contact met een paard? De kleine pony, Robbedoes, liep met me mee langs alle paarden, blijkbaar voelde ze aan dat ik het spannend vond. Na de kennismaking vertelde Deborah dat Robbedoes al een heel verhaal verteld had over mij tijdens het rondje. Deborah kon dan ook precies vertellen wat er speelde, en dat kwam wel binnen.

“Ik moést voelen, anders maakte ik geen contact met het paard.’

Hoe heb je met de paarden gewerkt?
Ik heb met één paard gewerkt, maar heb ook met meerdere paarden in de wei gestaan. In de afgezette ring gewerkt, maar ook een keer met drie paarden een familieopstelling gedaan. Daarnaast heb ik één sessie samen met mijn moeder gehad. Een andere keer heb ik met twee paarden gewerkt die goed weergaven hoe de balans in mezelf was tussen het kind en de volwassene. Zo kreeg ik elke keer wat anders terug, maar telkens klopte het.

Wat was voor jou een doorbraakmoment en waarom?
Er waren meerdere kleine doorbraken, stapjes. Maar de grote doorbraak was dat ik bij mijn gevoel kon komen, dat ik volledig ontspannen in de bak kon staan. Dat ik los was van mijn gedachten, ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit eerder heb gehad. En dat heb ik hier wel meerdere keren ervaren.

“Door de druk op mijn schouders kon ik leterlijk niet meer op mijn benen staan en viel ik dus om”

Bij de oefening van de bodyscan voelde ik op een gegeven moment zo’n druk op mijn schouders dat ik letterlijk niet meer op mijn benen kon staan en dus omviel. Het voelde voor mij als een doorbraak dat ik mezelf kon toestaan dat ik al die last niet meer kon en ook niet meer hoéfde te dragen.

Vooraf heb je een doel samengesteld, heb je die bereikt aan het einde van de sessies?
Het hele traject zit eigenlijk vast op grenzen aangeven, grenzen aanvoelen, voor mezelf opkomen en lief zijn voor mezelf. Dat is de rode draad. Ik moest mijn gevoel en verstand met elkaar verweven, omdat ik heel erg in mijn hoofd zit en mijn gevoel wegstop. Terwijl ik wel een gevoelig persoon ben, maar mezelf dat niet toesta.

Terug gaan naar mijn gevoel in de praktijk is nog lastig. Ik weet nu wat er speelt en weet wat er voor nodig is om het te doorbreken. De stap die ik nu echt voor mezelf moet zetten is dat ik het moet toepassen en moet blijven toepassen, niet op te geven daarin. Ik ben heel ver gekomen in het proces, en de laatste stap is nu aan mij.

‘Ik ben heel ver gekomen, de laatste stap is nu aan mij.’

Hoe vond je de begeleiding bij het coachen?
Heel bijzonder. Deborah heeft geen vaststaand plan, of in ieder geval zo voelt het niet. Ze coacht heel intuïtief en dat merk je in alles. Ik heb meerdere therapieën gehad en vaak wordt daar toch meer een protocol gevolgd. Deborah reageert veel meer op mij en waar ik op dat moment zit en wat de paarden aangeven. Het is niet zo dat ze denkt; ik wil dit nu bereiken en daar ga ik nu naartoe. Ze staat heel erg stil bij míj en mijn proces.

Zou je deze manier van werken aan anderen aanraden?
Ja, omdat ik er zelf heel veel baat bij heb gehad. Het is een goede combinatie van denken, voelen en doen. Het praktische spreekt me ook aan, ik hoef niet alleen te praten, maar ga er ook direct mee aan de slag. En daar gaat het uiteindelijk om: je moet het zelf gaan doen.

Dit interview is afgenomen en geschreven door Berdien Everts, stagiaire bij Be&Become

Mariska is een enkele week na het afronden van het traject weer zo goed als volledig aan het werk en weet de balans goed te handhaven.

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over paardencoaching of managementtopics, schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief.U kunt deze op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Menu