Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Sessie kippenvelmoment

Vandaag had ik een sessie met zo’n waanzinnig mooi kippenvelmoment. Een medewerker van een groot bedrijf komt met de vraag over hoe grenzen kan aangeven en kan voorkomen dat “de bom barst”. Hij krijgt de opdracht om samen met het paard een door hem gekozen route te lopen. Op het moment dat hij met de opdracht aan de slag gaat verandert zijn houding volkomen. Hij wordt strakker in zijn bewegingen en druk in zijn manier van
communiceren. Het paard reageert hierop door van hem weg te lopen en de kont toe te draaien. Op een dusdanig manier en met zoveel spanning, dat ik deze deelnemer op moest attenderen te blijven kijken wat er bij het paard gebeurt, voordat het nog duidelijker gaat vertellen dat hij van hem weg wil.

Wanneer wij het er over hebben wat er gebeurde, vertelt de deelnemer dat hij zich eigenlijk heel onzeker voelde, maar zich op dat moment niet bewust van was. Wat je soms ziet gebeuren bij mensen die onzeker zijn, is dat ze gedrag laten zien om dat te verbloemen. In dit geval werd de deelnemer een soort van over assertief. Hij sloot zich af voor zijn gevoel. Wanneer hij in deze gemoedstoestand is, is kan hij niet goed voelen wanneer hij geïrriteerd is of wanneer er over zijn grenzen wordt gegaan. Pas wanneer de emmer overloopt, voelt
hij zijn boosheid en barst bij hem de bom. Zijn collega’s schrikken daarvan, want zo is hij normaal niet.

Eerst heb ik de deelnemer laten oefenen in het contact maken met zijn gevoel en het accepteren van wat er is aan gevoel. Terwijl hij dit deed, ontstond er interesse van het paard voor de deelnemer. Een attente blik die de deelnemer door de hele bak volgde. Toen wij daarover ik gesprek waren, koos het paard er voor om voorzichtig naar de man toe te lopen en contact met hem te maken.

Opnieuw kreeg deze deelnemer de opdracht om het paard te laten volgen in een door hem gekozen route, maar nu door bij zichzelf te blijven; zijn zachte, vriendelijke zelf. De man liep weg en het paard volgde hem in verbondenheid de hele bak door. Op het gezicht van de man brak een geweldig grote glimlach door, hij straalde helemaal! En ik, ik had kippenvel en was weer eens heel erg blij met mijn werk.

 • Healing for horses and Pets Margrit Coates

  In september 2020 komt Margrit Coates speciaal weer naar Nederland om een driedaagse workshop te geven over het helen van en communiceren met paarden. Tevens geeft ze een eendaagse workshop …Lees verder »
 • Oefenen met grenzen voor leidinggevenden

  Een somatisch besef van grenzen Een leidinggevende heeft op twee manieren te maken met grenzen. Het aangeven van eigen grenzen, dat onder druk van tijd en organisatiedoelen niet altijd makkelijk …Lees verder »
 • Boosheid in teams

  Boosheid is een van de basisemoties van de mens en ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand over je grens is gegaan, wanneer je het gevoel hebt dat iets niet loopt zoals je …Lees verder »
 • Provocatief coachen met paarden

  Het provocatief coachen kan ingezet worden wanneer mensen zichzelf saboteren, dwarszitten en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen situatie of probleem. Het is een methode die de mensen bewust verwart …Lees verder »
 • Teamcoaching; Doelen en vormen

  Wat is het eigenlijk en met welk doel coachen we teams? Wanneer we het hebben over het coachen van teams dan hebben we het niet over het gezellige teamuitje met …Lees verder »

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over paardencoaching of managementtopics, schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief.U kunt deze op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Menu