Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Rouwverwerking

Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Rouwen is voor velen een pijnlijk proces. En hoewel er heel veel modellen zijn hoe een rouw proces er uit ziet is er geen boek dat kan beschrijven wat jij doormaakt en hoe je dat moet doen.

Rouwen is een proces van voelen, erkennen wat je nodig hebt en het er laten zijn.

Een rouwproces kan over verschillende onderwerpen gaan. In eerste plaats denken we aan dierbaren die we zijn verloren (zowel mens als dier). Maar rouwen kan ook gaan over een ouder die je nooit gehad hebt en ook niet meer gaat krijgen. Of over een baan die je verliest waarvan je gedacht had dit tot je pensioen te doen. Rouwen gaat ook over een verbroken relatie waardoor er geen kinderen meer gaan komen of het beeld van samen oud worden ineens weg is.

In principe rouwen mensen om alle situaties waarin er iets of iemand weg is en wat ook niet meer terug gaat komen. Er is geen keuze meer.

Het rouwproces is ontzettend belangrijk. Wanneer dit onvoldoende aandacht krijgt en niet verwerkt wordt, kan dit leiden tot depressie.

Paarden laten los zonder te vergeten. Ze weten hoe ze door moeten leven in het hier en nu, maar vergeten niet. Paarden zijn er voor je in het laten zijn van de pijn.