Over leven

Rouw&verlies

De rouwe pijn

Rouw is zo veel meer dan de pijn of de verliesverwerking op zich. Een verlies is een verandering. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van werk, een echtscheiding of chronisch ziek worden. Een verlies kan een eenmalig kort moment zijn (een plotseling overlijden), maar ook een langgerekt proces van jaren (bij een ongeneeslijke progressieve chronische ziekte). Sommige verliezen zijn heel zichtbaar. Andere verliezen zijn juist onzichtbaar. Denk aan ongewild kinderloos, ziekten die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn of rouwen om een relatie waar niemand van wist.

Rouwen is de emotionele reactie op het verlies en de manier waarop je met het verlies omgaat. Wanneer je iemand verloren hebt, dan kun je je wanhopig, verdrietig, boos, moe, opgelucht, schuldig voelen. Alle emoties die we als mensen kennen, kun je voelen en zijn normaal. Maar je kunt ook juist niets voelen. Ook dat is voor een bepaalde periode normaal.

De meeste mensen zijn in staat om op een gezonde manier met een verlies om te gaan. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en er zijn geen richtlijnen voor wat goed is of hoe lang dit mag duren. Echter is het omgaan met de hoeveelheid emoties of de intensiteit van emoties, niet makkelijk. Het kan fijn zijn om je te laten begeleiden in dit proces om te leren hoe je hier mee om kan gaan.

Wanneer is begeleiding zinvol?

 • Wanneer je zelf de behoefte voelt om samen met iemand naar jouw emoties en pijn te kijken en de wijze waarop je daar nu mee omgaat.
 • Wanneer de pijn en de emoties er voor zorgen dat je na de eerste periode (ongeveer 3 maanden), niet goed in staat bent je normale leven weer op te pakken. Wanneer dagelijkse bezigheden een opgave worden.
 • Als je merkt dat je lichamelijke klachten krijgt; bijv. slechter gaan slapen, veel hoofdpijn, blijvend vermoeid.
 • Wanneer je de behoefte voelt om door middel van rituelen een betekenis te geven aan jouw verlies.
 • Als je overmatig bezorgd wordt of angstig begint te worden over wat er kan gebeuren met jouw dierbaren.

Wanneer je direct contact op kan nemen!
Ook kan er sprake zijn van gecompliceerde rouw. Dan zijn er invloeden die een gezond rouwproces lastig maken. Bij deze invloeden mag je direct contact opnemen. Denk hierbij aan:

 • Meerdere verliezen in één keer of binnen een korte periode.
 • Het verlies zelf kan een traumatische gebeurtenis zijn.
 • Wanneer er gecompliceerde relaties waren of wanneer het een verborgen relatie was.
 • Wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen.
 • Als dit verlies een oud, onverwerkt verlies oprakelt.
 • Wanneer je emoties voelt die het rouwen in de weg staan of tegenstrijdig zijn. (Schuldig, opgelucht, blij)

Ik kwam met een intens gemis en verdriet na het overlijden van mijn zoon. Ik vind Deborah een open, warm mens met heel veel liefde voor de medemens. Je voelt je direct welkom en gezien. Deborah kan erg goed luisteren en goede vragen stellen waarbij ze altijd tot de kern komt. Iedere sessie met haar is bijzonder en fijn en altijd rij ik daarna met meer innerlijke ruimte naar huis. Daarbij geeft ze je inzicht in je situatie en tips om er wat aan te kunnen doen. Ik gun iedereen een Deborah!
Harma, moeder van Ruud

Manier van werken
Tijdens het eerste gesprek onderzoeken we wat de impact van het verlies op jouw leven is. We kijken naar hoe jij nu met dat verlies omgaat en waar dat mogelijk voor problemen zorgt. Op basis van dit gesprek leg ik je uit wat de mogelijkheden zijn, op welke manier er gewerkt kan worden en wat je ongeveer kan verwachten qua aantal sessies. Soms kan één informerend gesprek over wat rouw is al voldoende zijn, terwijl een ander de behoefte aan een wat langere begeleiding.

Tijdens de begeleiding kijken we onder andere naar vragen als: Wie ben jij met dit verlies? Hoe ga je met de pijn om en wat werkt wel en wat niet voor jou. Hoe kun je leven met het verlies als onderdeel van jouw leven. Hoe zorg je dat je zin houdt in de toekomst? Hoe word jij weer “jezelf”?

In de begeleiding van jouw rouwproces zijn er verschillende manieren waarop gewerkt kan worden. We kiezen daar in overleg steeds hetgeen wat het best passend is. Naast praten kun je ook denken aan het werken met paarden, rouwrituelen, creativiteit zoals schilderen, bijenwas, creatief schrijven, lichaamsgericht werken, maar ook traumatechnieken zoals EMDR, Felt sense of reconstructie op basis van foto’s behoort tot de mogelijkheden.

Denk niet dat je het alleen moet kunnen
Te veel mensen denken dat ze verlies alleen moeten verwerken. Dat ze anderen niet tot last moeten zijn. Maar dat is echt onzin! Jouw gevoelens en je gedachten zijn belangrijk en hebben ruimte nodig. Deze uitspreken bij iemand die niet direct bij het verlies betrokken is, kan bijzonder helpend zijn. Ook het begrijpen wat er gebeurt in een rouwperiode, wat je mag verwachten van jezelf, kan je al helpen makkelijker door deze periode heen te komen. Voel je daarom alsjeblieft vrij om je vragen te stellen en contact op te nemen. tel. 0642218578 of info@beandbecome.nl

Praktische informatie

Datum

In gezamenlijk overleg

Tijden

Maandag, dinsdag en donderdag om 9.30, 11.00 of 14.00 uur

Locatie

Bruchterveld

Kosten

Rouwen is een persoonlijk proces. Daarom maken we op basis van een intake een persoonlijk voorstel met de daarbij behorende kosten.