Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Contact met de spirituele wereld tijdens het rouwproces

Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Een grote groep mensen die te maken krijgt met een verlies dat impact heeft, staat aan het begin van een spirituele ontwikkeling. Vragen als waarom is dit gebeurd, zou er nog meer zijn na dit leven of wat is de zin van het leven, worden ineens heel relevant. Niet op alle vragen zijn antwoorden, maar ze leiden wel tot een spirituele groei. Mensen worden zich meer bewust van de zin van het leven en gaan op zoek naar de voldoening die daar bij hoort.

Als rouw en verliesbegeleider word ik tijdens de begeleiding nogal eens door de spirituele wereld benaderd wanneer een boodschap belangrijk is voor de persoon die het verlies geleden heeft. De spirituele wereld laat mij dan bijvoorbeeld weten wat voor soort mens hij was, wat belangrijk voor hem was of juist kenmerkend aan hem. Wanneer dit duidelijk is en de coachee herkent de persoon waar het om gaat, komt er vaak een duidelijke boodschap door. Dit kan iets zijn wat bij leven niet gezegd is, maar ook een advies over hoe met iets om te gaan in het leven. Deze inbreng van de spirituele wereld en deze boodschappen heeft een grote meerwaarde in het rouw- en helingsproces. Het kan de persoon die achter is gebleven, vertrouwen geven of een gevoel van liefde, weer verbonden zijn, heling, richting in zijn leven etc.

Deze contacten zijn onderdeel van de rouw en verliesbegeleiding, waarbij de spirituele wereld zelf aangeeft of ze mee praten. De basis van de verliesbegeleiding bestaat uit  een combinatie van technieken vanuit de verlieskunde, psychologie en lichaamsgericht werken. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat wanneer het nodig is, de spirituele wereld er zo ineens bij komt om mee te praten.

Wil jij jouw verlies verwerken en spreekt deze manier van werken je aan, voel je vrij om contact op te nemen.

“Deborah haar aanpak is krachtig, verhelderend en helend. Door haar brede kennis op het gebied van rouw en verlies en mensen, haar sterke intuïtie, innerlijke kracht en haar spirituele gaven krijg je begeleiding die altijd raak is.”

“Doordat Deborah ook buiten de systemen kijkt naar oorzaak en gevolg en snel ‘bewust’ is van wat de ander nodig heeft, is ze anders dan andere coaches. Ze laat zich daarbij meevoeren door de spirituele wereld, maar houdt het realisme zeker in ogenschouw. Ze heeft een schat aan kennis & skills, maar bovenal heeft ze veel ervaring en inspiratie opgebouwd. Naast oorzaak en gevolg maak ze je bewust van het verschil tussen emotie en gevoelens. Ze laat je (ieder in zijn eigen tempo & individueel proces) weer voelen, zodat zelfliefde, zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfhelend vermogen krachtiger worden dan een destructieve gedachtengang & oude patronen. “