Vaak krijg ik de opmerking, ik pas mij eigenlijk altijd aan anderen aan en weet niet meer wat ik zelf wil. Hoe kom je er achter wie jij bent en wat jij wilt als je al je hele leven de gewoonte hebt je aan te passen aan anderen?

Ik heb een oefening voor je waarbij je een start kunt maken met het ontdekken hiervan. Een belangrijke oefening, omdat het je een overzicht geeft van wie je wilt zijn.

De oefening
Neem even rustig de tijd voor deze oefening. Zorg dat je niet gestoord kan worden en pak er pen en papier bij.

Stap 1. Wie zijn de 5 belangrijkste mensen in jouw leven?

Stap 2. Stel je eens voor dat jij een hoge leeftijd hebt bereikt en je bent overleden. Je zit als toeschouwer in het publiek van jouw eigen uitvaart. De vijf mensen die belangrijk voor je zijn gaan iets vertellen over jou. Zie ze om de beurt naar voren lopen en stel jezelf bij iedere persoon de vraag: wat zou ik willen dat hij over mij en mijn leven vertelt? Hoe zou ik willen dat hij mij ervaren heeft in het leven. Wat zou ik willen dat hij over mij vertelt als mens en over wat ik gedaan heb in dit leven?

Neem rustig de tijd om hier per persoon op te reflecteren en schrijf de antwoorden op.

Stap 3. Kijk eens naar wat je opgeschreven hebt. Hoeveel doe je hiervan in je leven? Hoeveel van de beschreven persoon ben je al op dit moment? Wat zou je willen veranderen of toevoegen aan je leven?

Wanneer je de tijd neemt om dat wat je net hebt beschreven – de persoon te zijn die je werkelijk wilt zijn – zul je meer geluk en voldoening ervaren in je leven. Dus ga het DOEN, ook al betekent dit dat je misschien wel lastige of spannende keuzes moe maken. Het is de moeite waard!!