Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Mensen horen nu eenmaal graag bij een sterk team met een sterke, natuurlijke leider.

Mensen horen nu eenmaal graag bij een sterk team met een sterke, natuurlijke leider.

Succesvolle mensen of groepen, kunnen iets wat anderen niet kunnen. Zo’n groep heeft daardoor een hogere sociale rangorde en hebben een grote aantrekkingskracht op mensen die niet tot die groep behoren.

Over het algemeen willen mensen horen bij een sterk team. Een team dat wordt geleidt door een sterke natuurlijke leider. Een leider die ze respecteren en voor wie ze graag willen werken. Om dit te bereiken moet een leider regelmatig iets doen wat respect afdwingt. Zo ontstaat er een natuurlijke rangorde.

Ditzelfde gedrag zien we ook bij kuddedieren (mensen zijn nu eenmaal ook kuddedieren). Lukt het niet om aansluiting te vinden bij een groep waar het dier bij zou willen horen, dan zoekt het aansluiting bij lotgenoten of creëert het zelf een groep. Denk hier bij aan paarden. Zij kennen een sterke sociale rangorde. De leiders van een groep zijn leider omdat de andere dieren hun deze plek hebben toegekend (leidmerrie) of omdat het voor deze plek heef moeten vechten en heeft gewonnen (leidhengst). Wanneer een jonge hengst leider wil zijn, maar het niet kan winnen van de huidige leidhengst zal het proberen zelf een groep samen te stellen en daar leider van te worden.

Een andere eigenschap van mensen is geldingsdrang. Hiermee probeert een individu zich in een groep te onderscheiden door ergens de beste in te zijn. Een goed leider herkent deze eigenschappen en zet deze eigenschappen in voor het belang van de groep.

Door ergens de beste in te willen worden, kun je ook leider worden. In ieder mens schuilt dus zowel een leider als een volger. De vraag is: Wie wil je zijn?

Wil jij ook een sterk team? Kijk dan eens naar het team als geheel.

 • Healing for horses and Pets Margrit Coates

  In september 2020 komt Margrit Coates speciaal weer naar Nederland om een driedaagse workshop te geven over het helen van en communiceren met paarden. Tevens geeft ze een eendaagse workshop …Lees verder »
 • Oefenen met grenzen voor leidinggevenden

  Een somatisch besef van grenzen Een leidinggevende heeft op twee manieren te maken met grenzen. Het aangeven van eigen grenzen, dat onder druk van tijd en organisatiedoelen niet altijd makkelijk …Lees verder »
 • Boosheid in teams

  Boosheid is een van de basisemoties van de mens en ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand over je grens is gegaan, wanneer je het gevoel hebt dat iets niet loopt zoals je …Lees verder »
 • Provocatief coachen met paarden

  Het provocatief coachen kan ingezet worden wanneer mensen zichzelf saboteren, dwarszitten en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen situatie of probleem. Het is een methode die de mensen bewust verwart …Lees verder »
 • Teamcoaching; Doelen en vormen

  Wat is het eigenlijk en met welk doel coachen we teams? Wanneer we het hebben over het coachen van teams dan hebben we het niet over het gezellige teamuitje met …Lees verder »

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over paardencoaching of managementtopics, schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief.U kunt deze op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Menu