Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Managen kun je niet leren in de schoolbanken, uitgesloten!

Managen kun je niet leren in de schoolbanken, uitgesloten!
Leiderschap aangeleerd of aangeboren?

Met de uitspraak managen kun je niet leren in de schoolbanken, geeft professor Henry Mintzberg de flauwekul aan van alle opleidingen die opleiden tot manager of leidinggevende. “Leiderschap kun je versterken”; zegt hij. “Als het gevoel voor leiderschap al aanwezig is. Leiderschap is de praktijk en bestaat uit vaardigheden, creativiteit en een dosis analytisch vermogen.”

Te veel managers van nu weten niet of onvoldoende wat er in een bedrijf afspeelt of hoe het bedrijf in elkaar steekt. Het ontbreekt hen aan echte passie voor de organisatie. Een leider is er voor de mensen en de organisatie op langere termijn. Hoe kan een leider die wil leidinggeven aan zijn team, vertrouwen wil van zijn team om beslissingen te kunnen nemen, nu zulke bonussen aannemen. Spreken we dan nog wel van een leider?

Boven korte termijn impulsen uitstijgen
Leiders van nu denken op korte termijn. Zoals Ben Tiggelaar zegt: “het streven naar korte termijn winsten is een gebrek aan beschaving. Leiders moeten boven deze korte termijn impulsen kunnen uitstijgen en kiezen voor een organisatie op langere termijn.”

De leiders die dit kunnen maken keuzes vanuit een overtuiging, een levensvisie die veel verder reikt. Zij zijn in staat zich dienend op te stellen aan de organisatie en de mensen die daar werken.

De invloed van genen op leiderschap
Scott Shane heeft veel onderzoek gedaan naar de rol die genen spelen bij leiderschap. Duidelijk is geworden dat genen een grote invloed hebben op de leiderschapskwaliteiten van iemand. Zelfvertrouwen is noodzakelijk voor een leider. Hoeveel zelfvertrouwen iemand heeft is genetisch bepaald. Evenals het soort leider dat iemand is, wat voor 30 tot 40% in onze genen is vastgelegd.

Wat Shane benadrukt is dat het niet expliciet de genetisch is die bepaalt of iemand een leider wordt. Het is juist de combinatie van de opvoeding en de genetische aanleg die dat bepaalt. Mensen met aanleg voor leiderschap worden eerder een leider als zij in hun jeugd bepaalde tegenslagen hebben overwonnen. Het is een wisselwerking tussen aanleg en opvoeding.

Leider worden aan de keukentafel
Vooral binnen familiebedrijven zien we deze wisselwerking terug. Kinderen van ouders met een familiebedrijf genieten 18 jaar lang een opleiding aan de keukentafel. De aanwezige aanleg tot leiderschap wordt gevoed door de gesprekken met ouders en de ervaringen die zij met de paplepel ingegoten krijgen.

Opvallend is dat tijdens de crisis van nu het juist de familiebedrijven zijn die het goed doen. Het verschil tussen familiebedrijven en beursgenoteerde bedrijven is dat familiebedrijven gericht zijn op langere termijn. Ze hebben passie voor het bedrijf en zijn betrokken bij medewerkers en klanten. Dit is een belangrijk verschil met de beursgenoteerde bedrijvend ie doorgaans voor de korte termijnwinsten gaan. Een mooie uitspraak van Blokker daarover zegt: beursgenoteerde bedrijven denken in winstcijfers, familiebedrijvend enken in generaties.

Leiders die authentiek zijn
In een tijd waarin het voor veel bedrijven moeilijk is het hoofd boven water te houden is er meer en meer behoefte aan leiders van nu. Geen leiders die processen manager van A naar B, maar leiders die zich willen verbinden. Verbinden aan de mensen die er werken, aan de klanten die er kopen. Leiders die zich met passie inzetten voor de organisatie, die authentiek zijn. Leiders die leidinggeven alsof ze er voor geboren zijn!

Dit artikel is gebaseerd op de NTR serie leiders gezocht

 • Healing for horses and Pets Margrit Coates

  In september 2020 komt Margrit Coates speciaal weer naar Nederland om een driedaagse workshop te geven over het helen van en communiceren met paarden. Tevens geeft ze een eendaagse workshop …Lees verder »
 • Oefenen met grenzen voor leidinggevenden

  Een somatisch besef van grenzen Een leidinggevende heeft op twee manieren te maken met grenzen. Het aangeven van eigen grenzen, dat onder druk van tijd en organisatiedoelen niet altijd makkelijk …Lees verder »
 • Boosheid in teams

  Boosheid is een van de basisemoties van de mens en ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand over je grens is gegaan, wanneer je het gevoel hebt dat iets niet loopt zoals je …Lees verder »
 • Provocatief coachen met paarden

  Het provocatief coachen kan ingezet worden wanneer mensen zichzelf saboteren, dwarszitten en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen situatie of probleem. Het is een methode die de mensen bewust verwart …Lees verder »
 • Teamcoaching; Doelen en vormen

  Wat is het eigenlijk en met welk doel coachen we teams? Wanneer we het hebben over het coachen van teams dan hebben we het niet over het gezellige teamuitje met …Lees verder »

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over paardencoaching of managementtopics, schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief.U kunt deze op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Menu