Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Intuïtie in de praktijk

Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Steeds vaker hoor je dat mensen in organisaties durven aan te geven dat ze ergens een gevoel over hebben zonder dat ze dat direct kunnen onderbouwen. Dat gevoel waar ze het over hebben klinkt dan misschien wat vaag, maar is het heel vaak niet. Ze spreken dan niet vanuit hun gevoel, maar vanuit hun intuïtie. Intuïtie is een veel breder begrip en aanzienlijk minder zweverig dan wordt gedacht.

Intuïtie is eigenlijk de uitkomst van alle zintuigen samen opgeteld in een resultaat dat we een gevoel noemen.

Zonder dat wij het doorhebben, registreren onze zintuigen de hele dag door enorm veel gegevens. We horen van alles, zien, voelen en ruiken. Ontelbaar veel informatie wordt op deze manier geregistreerd. Wanneer deze informatie niet van belang is, verdwijnt deze weer. Maar wanneer onze aandacht ergens op gevestigd is – bij de uitvoering van een project of wanneer je s avonds naar iemand toegaat – dan wordt deze willekeurig brei van informatie gefilterd op de informatie die van belang is voor datgene waar we op gefocust zijn. De beschikbare informatie komt in ons onderbewuste samen en sijpelt door naar de bewustwording. Het geeft ons dan een bepaald gevoel over wat we wel of niet moeten doen.

Het luisteren naar intuïtie heeft bij veel mensen al tot grote succes geleid. Dat gevoel dat je nu je kans moest grijpen. Een ondernemer die op basis van zijn intuïtie een alles beslissende verandering doorvoert, omdat hij het gevoel heeft dat het klopt. Een teamlid dat anderen motiveert hem te volgen omdat hij “weet” dat dit het juiste moment is om door te pakken en daarop vertrouwt. Er zijn legio voorbeelden te noemen waarbij intuïtie in succes een grote rol heeft gespreel. En ja natuurlijk gaat het ook wel eens mis. Maar vaker nog gaat het mis wanneer het denken ertussendoor komt en het gevoel wordt genegeerd.

Wil jij meer leren vertrouwen op je intuïtie? Of je intuïtie verder ontwikkelen, kijk dan eens bij de training intuïtie en spiritualiteit ontwikkelen.

Ps. Ook spiritualiteit heeft weinig vaags. Het is, de soms keiharde, confrontatie met wie je bent en wilt zijn als mens.