Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Hoe vertrouwen verhogen een team vooruit helpt

De vorige keer kon u lezen over wat u als leidinggevende kan doen om de prestaties van uw medewerkers te verhogen. Deze keer vertel ik over vertrouwen.

Een gebrek aan vertrouwen in een organisatie zorgt er voor dat  beslissingprocessen negatief worden beïnvloed en de dingen veel trager gaan dan gewenst. Vergaderingen worden gekenmerkt door wantrouwen en worden veelal ervaren als een verspilling van tijd. Wanneer u met mensen spreekt over het vergroten van het vertrouwen in elkaar en in de organisatie, wordt er vaak negatief gereageerd. Opmerkingen als: “Het heeft toch geen zin”, of “Of je vertrouwd elkaar of niet”, zijn niet vreemd. Toch is er veel wat u kunt doen om het vertrouwen te vergroten. Door hier over te leren en dit bewust toe te passen kunt u duidelijk een positief resultaat bereiken.

Wat is vertrouwen? Vertrouwen is een gevoel en als u het hebt in iemand of iets, dan herkent u het. Het tegenovergestelde van vertrouwen is wantrouwen. Het is een gevoel dat vaak gekoppeld wordt aan de integriteit van iemand.

        Denk maar eens aan iemand die u enorm vertrouwd. Niet een beetje, maar volledig vertrouwd. Beschrijf de relatie eens? Hoe voelt het, hoe communiceert u, hoe snel doet u dingen voor elkaar en hoeveel plezier haalt u uit deze relatie? In een relatie als deze kunt u best de verkeerde dingen zeggen, want dat word niet direct verkeerd uitgelegd. Ervaar je het verschil met een relatie die wordt gekenmerkt door wantrouwen? Hoe groot zou het verschil zijn als mensen binnen een organisatie elkaar in hoge mate vertrouwen?

Werken aan vertrouwen binnen een team of organisatie is wel degelijk de moeite waard. Soms is het confronterend, dat merken wij mensen en dat merken de paarden. Maar het is in alle gevallen de moeite waard, omdat het duidelijk maakt waar de knelpunten liggen. Wanneer deze helder zijn kan er vooruit worden gekeken en gewerkt aan het vertrouwen in elkaar.

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over paardencoaching of managementtopics, schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief.U kunt deze op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Menu