Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Help, te veel prikkels….

Wie ben ik, om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
"Return to Love", Marianne Williamson

Een veelgehoorde opmerking na de eerste lock down was dat men weer moest wennen aan de hoeveelheid mensen om zich heen, het geluid, de vele bewegingen die werden gezien in een volle ruimte. Maar ook het gevoel dat je kunt krijgen als mensen dicht op je staan.

In onze snelle en volle maatschappij zijn we langzaam gewend geraakt aan de grote hoeveelheid prikkels. Althans dat denken we. We hebben er elke dag mee te maken en onbewust zorgt dit voor veel verschillende klachten. Dit varieert van een geïrriteerd gevoel, slechter slapen, sneller emotioneel, niet helder kunnen denken, minder concentratie, depressieve gevoelens, negatieve stemming tot lichamelijke klachten zoals misselijkheid of hoofdpijn. Klachten die we los van elkaar al snel afdoen als onbelangrijk. Echter schuilt er wel een gevaar in deze klachten. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, kan dit leiden tot chronische vermoeidheid, burn-out of ziek worden.

Door de lock down hebben veel mensen kunnen voelen hoeveel prikkels ze op een “normale“ werkdag te verduren krijgen. Maar ook het thuiswerken tussen gezinsleden en de vele schermafspraken is niet altijd rustgevend.

Ontprikkelen

Hoe zorg je ervoor dat jezelf de tijd geeft weer bij te komen van alle prikkels?

Allereerst is het belangrijk om te ontdekken voor welke prikkels jij gevoelig bent. De één is gevoelig voor de visuele prikkels; dat wat je ziet, de ander juist voor de auditieve prikkels; alles wat je hoort. Maar je kunt ook gevoelig zijn voor alles wat je gevoelsmatig waarneemt of een combinatie van deze drie.

Als je weet waar jij gevoelig voor bent, kun je deze prikkels verminderen door bewuste keuzes te maken.

Bijvoorbeeld: de lichtintensiteit van je beeldscherm lager zetten, een goed afdichtende koptelefoon opzetten om je te kunnen concentreren op één geluid, regelmatig even alleen zijn als je gevoelig bent voor de emoties van andere mensen (wandelen, op de wc, rustige werkruimte).

Ook kun je regelmatig eenvoudige ontspanningsoefeningen doen om tot rust te komen of bewust mindfull bezig zijn. In de meest ideale situatie overleg je met jouw werkgever en je gezin wat de meest ideale werkomgeving is en maak je daar afspraken over. 2 dagen op kantoor, drie thuis? ’s Ochtends eerst werkoverleg via beeld zodat je niet gestrest in de auto hoeft te stappen of in de file hoeft te staan. Thuis afspraken maken over wanneer je wel of niet aanspreekbaar bent, wie wanneer thuis werkt en waar gaat zitten. In plaats van lunchen met je collega’s af en toe even alleen wandelen. Bewust zijn van hoeveel overleggen jij op een dag verdraagt en hoe strak jouw afspraken op een dag in de agenda gepland zijn. Ren je van de ene afspraak naar de andere of zit daar tijd tussen die je kunt gebruiken om even bewust te ontspannen?

Kortom door te weten waar jij gevoelig voor bent, kunt je met relatief eenvoudige oplossingen jouw prikkels managen. Zo werk je niet alleen effectiever en productiever, zo blijf je ook gezond en vol energie. Goed voor jou en je werkgever.

Download hier een ontspanningsoefening: Ontspanningsoefening En Loslaten

Download hier een bewustwordingsoefening voor je ademhaling Ademhalen Als Hulpmiddel