Wat zijn de overeenkomsten tussen een kudde paarden en groep medewerkers?

Be a Team

Samen met het paard een kudde vormen

Voel jij de behoefte om jullie team dichter bij elkaar te brengen? Dan zijn paarden een bijzonder goede manier. Het is bekend dat een crisis bijdraagt aan verbinding tussen mensen. Nu is een training met paarden gelukkig niet direct een crisis, maar het is voor de meesten spannend genoeg om dat gedrag te laten zien dat ze ook laten zien bij stresssituaties. Kortom het werken met paarden is een fantastische spiegel voor een team dat bijdraagt aan de onderlinge binding. En dat doen we op een leuke, prettig confronterende manier.

Waarom met paarden
Omdat het paarden niets uitmaakt wat jij van ze denkt en zij heel eerlijk communiceren over wat zij ervaren. Voelen ze geen veiligheid in de groep, dan gaan ze op afstand staan. Is er een leider in de groep, dan gaat het paard daarbij staat. Is er een onopgelost conflict? Dan zal het paard daar de aandacht op vestigen zodat het opgelost wordt. Het paard voelt zich als kuddedier veiliger in het team als iedereen op de omgeving kan letten. Dat kan niet als iemand naar binnen is gekeerd, omdat er onverwerkte zaken, onuitgesproken situaties of opgekropte emoties zijn. Paarden reageren vanuit hun natuurlijke zijn op de gevoelens, emoties en intenties van mensen en de incongruentie daarin. Het gedrag dat een paard laat zien, wordt op deskundige wijze uitgelegd, zodat het team zich bewust wordt van wat er gebeurt en hoe ze hier mee om kunnen gaan.

Het gedrag uitleggen wordt gedaan met respect voor de mensen en het team zal. Het zijn leuke, dynamische en leerzame trainingen waar je als team heel wat sterker uitkomt.

Het proces veranderde daadwerkelijk, evenals de teamdynamiek. De begeleiding van de trainster was goed; scherp, confronterend en flexibel. Een 9. Deze twee dagen waren intensief, leuk, open, met respect en waardevol voor het team. De paardencombi was gaaf.
OR Interamma

Onderwerpen
Onderwerpen die naar voren kunnen komen tijdens deze trainingsdagen zijn:

 • De wijze waarop een team onderling met elkaar communiceert
 • Zijn het individuen of is het een groep?
 • Groepsrollen
 • Vertrouwen in elkaar
 • Sfeer/ gezelligheid
 • De groepsdynamiek
 • Inzetten van kwaliteiten

De trainingen worden altijd afgesloten met praktische actiepunten op zowel individueel als op teamniveau. Zo kan dat wat geleerd is makkelijker geïntegreerd worden in bijvoorbeeld werkoverleggen. Zo kunnen de resultaten van de training verankerd worden in het dagelijks werken.

Voor wie
Deze training is voor teams die:

 • De wens of noodzaak ervaren dat teamleden beter met elkaar overweg kunnen;
 • Niet de beoogde resultaten behalen, maar niet goed weten waardoor het komt;
 • Willen investeren in de onderlinge sfeer en communicatie;
 • Een concreet probleem in de samenwerking of effectiviteit ervaren;
 • Preventief willen investeren in een goed werkend team.

Werkwijze
Voor alle trainingen wordt een programma op maat gemaakt op basis van een uitgebreid intakegesprek. Daarin worden de mogelijkheden en de lengte van de training besproken.

Lees in de folder meer over hoe het trainen en coachen met paarden werkt Wat is coachen met paarden

Aanmelden of meer informatie
Zijn jullie toe aan zo’n leerzame, leuke training? Neem dan contact op om de mogelijkheden voor jullie te bespreken. Bel of mail gerust naar tel. 0642218578, e-mail: info@beandbecome.nl

Praktische informatie

Datum

In overleg

Tijden

9:30 – 16:30 uur

Locatie

Bruchterveld

Kosten

Afhankelijk van de behoefte en de te bereiken doelen, wordt een voorstel gemaakt met daarin het daarbij passende tarief.