1. Wees dankbaar.

Sta dagelijks stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Ook kleine dingen. Uit deze dankbaarheid. Onderzoek toont aan dat mensen die dagelijks stilstaan bij waar ze dankbaar voor zijn, meer geluk ervaren.

2. Word een positieve denker.

Als er iets is dat van invloed is op je gevoel, dan zijn het wel je gedachten. Gedachten zorgen voor een directe lichamelijke reactie. Kies er bewust voor om te focussen op positieve gedachten die je positief formuleert.

3. Positieve mensen om je heen.

Versterk jouw positieve gedachten en gevoelens door positieve mensen om je heen te verzamelen. Straal jouw positiviteit weer uit naar anderen en zorg voor een kettingreactie waarbij je elkaar sterker maakt in deze positieve stemming.

4. Maak geluk.

Geluk is voor een deel maakbaar en een gevolg van gedachten, omgeving en gevoel. Door actief en bewust bezig te zijn met de juiste gedachten, bewust stil te staan bij je gevoel in het hier en nu, groeit het gevoel van geluk.

5. Iets voor anderen betekenen.

Een gevoel van geluk en genieten ontstaat ook vanuit voldoening die er is wanneer je er voor andere mensen bent. Je bent wie je bent in relatie tot anderen.

6. Eet gezonde voeding .

Veel bewerkte voeding bevatten suikers, E nummers en conserveringsmiddelen die het lichaam moeilijk vindt om te verwerken. Dit kost ontzettend veel energie voor je lichaam en kan het hormoonstelsel uit balans halen. Dit heeft een aanzienlijke invloed op je vermogen om je goed te voelen en te genieten.

7. Doe dingen waar je plezier in hebt.

Plezierige dingen, zorgen voor een plezierige stemming. Een plezierige stemming zorgt voor plezierige gedragingen.

8. Blijf speels.

Zoek het vrije blije kind in jou op en doe eens iets speels. Laat het resultaat los en wees speels in het moment zonder na te denken over, wat als.. of wat zullen ze wel niet denken…

9. Zet iets leuks op de agenda om naar uit te kijken.

Iets hebben om naar uit te kijken, vergroot het plezier in het nu. Het plezier dat je hebt van het weten dat er iets op de planning staat, kan minstens zo leuk zijn als het uitje zelf.

10. Doe eens een keertje niks.

Het ervaren van geluk en plezier is iets dat we in ons lichaam doen in het moment zelf. Tot rust komen door eens helemaal niets te doen en voor je uit te staren geeft je de mogelijkheid weer te verbinden met je lichaam in het hier en nu.

11. Leer jezelf kennen.

Wees je bewust van wat jou energie kost en geeft. Ontdek je sterke kanten en pas deze zo veel mogelijk toe. Erken het positieve van jezelf en leef daar na. Dit leidt tot positieve resultaten die jou vervolgens weer dankbaar maken of voldoening schenken.

12. Vergelijk jezelf niet met een ander.

Een belangrijke belemmering in het ervaren van geluk en plezier is jezelf of jouw situatie vergelijken met anderen. Met collega’s, familieleden, kinderen of ouders. Social media spelen hierin tegenwoordig ook een grote rol. Het geeft je al snel het gevoel dat jij het niet goed doet, niet genoeg op vakantie gaat, leuk dingen doet etc. Beperk de intentie om te vergelijken.

13. Wees authentiek.

Het grootste geluk ervaar door echt jezelf te zijn. Verbonden te blijven met wat je voelt, je eigen waarden en normen en keuzes maken die bij jou passen.